Tapai Beras |
Salam semua, hari ini adalah hari ke 29 Ramadhan dan dikenali juga hari untuk membuat tapai. Para ibu- ibu sibuk di dapur untuk merancang juadah istimewa hari raya. Tapai beras merupakan makanan tradisi rakyat Terengganu pada hari raya bersama sanak saudara dan rakan taulan. Walaupun banyak kuih muih moden dijual tetapi tapai beras tetap menjadi juadah utama di hari raya. Pada hari ini juga sanak saudara, adik- beradik yang merantau di seluruh pelosok tanah air pulang ke kampung halaman untuk berhari raya. Hari ini saya ingin berkongsi dengan pembaca resepi membuat tapai beras yang manis.
Bahan- bahannya :
- 1 biji ragi/ yis
- 2 kg beras
- Daun untuk membungkus tapai : daun getah/pisang
- Beras perlu dibasuh bersih dan kukus sehingga masak
- Sejukkan beras tadi
- Ragi perlu dihancurkan sehingga menjadi debu dan ditapis
- Masukkan ragi sedikit demi sedikit dan digaulkan sehingga sebati
- Masukkan ke dalam daun dan bungkus
- Setelah siap membungkus, masukkan ke dalam baldi yang kedap udara selama 3 hari 2 malam
perhatian : pemilihan ragi sangat penting untuk memastikan tapai beras yang dibuat itu manis
No comments:
Post a Comment