1) Laksam
- 200gm tepung beras
- 40 g tepung gandum
- 1 sudu tepung ubi
- sedikit garam
- 550 - 600 ml air
2) Kuah
- 600gm ikan sardin/selayang, rembus, ambil isi dan tumbuk
- 2 L santan (2 biji kelapa)
- 6 ulas bawang merah (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 cm halia (dikisar)
- 1 sudu lada hitam (ditumbuk)
- sedikit garam dan gula
3) Ulam
- kacang panjang dan timun (dipotong halus)
- Daun kesum, kobis, daun serai kayu (dimayang halus)
- tauge
4) Sambal belacan
- cili padi
- limau kasturi
- garam dan gula
- belacan
Cara membuat :
- Masukkan semua bahan untuk kuah dan masak sehingga mendidih. Kemudian perlahankan api dan reneh sehingga pekat. Angkat dan ketepikan.
- Untuk laksam, kacau semua jenis bahan di atas sehingga sebati dan adunan tidak terlalu cair dan pekat. Sapukan minyak pada tudung periuk agak tidak melekat, kemudian masukkan satu senduk adunan dan kukus sehingga masak lebih kurang dua minit. Kemudian gulung sewaktu masih panas. Biarkan sejuk dan dipotong.
Masukkan laksam bersama kuah serta sambal belacan. Untuk lebih enak perah sedikit limau nipis.
No comments:
Post a Comment