Otak- otak ikan dan sotong |
Pernahkan anda mencuba makan otak- otak dari Terengganu? Otak- otak bukan sahaja terdapat di Terengganu malah terdapat juga di negeri lain di Malaysia, Indonesia dan Singapura tetapi dengan resepi dah rasa yang berbeza. Otak- otak diperbuat daripada isi ikan yang segar. Di Terengganu terkenal dengan negeri pengeluaran ikan kerana majoriti penduduk yang tinggal di pesisir pantai bekerja sebagai nelayan. Dijamin otak- otak dari Terengganu diperbuat daripada isi ikan yang segar dan asli. Otak-otak merupakan salah satu produk berasaskan ikan yang terkenal di negeri ini selain keropok lekor dan satar. Ikan- ikan segar yang ditangkap diproses dan isinya diambil dan dicampurkan dengan rempah khas serta dimasukkan ke dalam daun kelapa kemudiannya di bakar. Otak- otak boleh dimakan begitu sahaja selepas di bakar ataupun dimakan dengan nasi. Selain isi ikan, terdapat juga sotong dan udang yang dijadikan otak- otak. Otak- otak yang dijual di Terengganu memang asli dan rasanya enak. Cuba sekali pasti nak lagi. Ianya boleh di dapati di sekitar Kuala Besut, Penarik, Kemaman dan banyak lagi tempat terutama kedai yang menjual makanan laut di sepanjang jalan di pesisir pantai.
No comments:
Post a Comment