Saturday, July 3, 2010

Nasi Dagang Terengganu

Bahan- bahan Nasi :
  • 6 ulas bawang merah (dimayang halus)
  • Halba
  • 2cm halia (dimayang halus)
  • 2 cawan santan pekat
  • Sedikit garam
Bahan- bahan kuah :
  • 1 kg beras siam
  • 1/2 cawan beras pulut
  • 1 ekor (1 kg) ikan tongkol/ aya (direbus)
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 hiris halia
  • 2 sudu rempah nasi dagang
  • 1 keping manisan (gula melaka)
  • 1 biji santan kelapa
  • 2 sudu cili giling
  • garam
  • 10 biji belimbing buluh
Bahan- bahan acar :
  • 2 biji timun
  • 2 biji cili besar
  • sehiris halia
  • Gula, garam, cuka secukup rasa

Cara- cara :-

Nasi
  1. Basuh bersih beras siam dan beras pulut, kemudian kukus lebih kurang 30 minit masukkan ke dalam bekas.
  2. Masukkan 1 cawan santan pekat yang ditambah dengan sedikit air dan kacau sehingga semua sebati.
  3. Kemudian masukkan ke dalam periuk tadi dan kukus selama 15 minit dan masukkan ke dalam bekas.
  4. Masukkan santan, halba, sedikit garam, halia dan bawang merah ke dalam periuk dan didihkan selama beberapa minit.
  5. Kemudian campurkan ke dalam nasi yang telah masak dan kacau sehingga sebati.
Kuah
  1. Tumis halia, bawang merah , bawang putih, cili giling dan rempah nasi dagang sehingga keluar bau.
  2. Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih
  3. Masukkan ikan tongkol/aya, belimbing buluh, manisan dan garam secukup rasa.
  4. Heningkan sehingga pekat dan siap untuk dihidangkan
Acar
  1. Potong 2 biji timun
  2. Masukkan bawang merah dan sehiris halia yang di mayang halus
  3. Masukkan cili besar yang telah dipotong
  4. MAsukkan sedikit cuka, garam dan gula secukup rasa
  5. Kacau dan sedia untuk di hidangkan

No comments:

Post a Comment