- 6 ulas bawang merah (dimayang halus)
- Halba
- 2cm halia (dimayang halus)
- 2 cawan santan pekat
- Sedikit garam
- 1 kg beras siam
- 1/2 cawan beras pulut
- 1 ekor (1 kg) ikan tongkol/ aya (direbus)
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 hiris halia
- 2 sudu rempah nasi dagang
- 1 keping manisan (gula melaka)
- 1 biji santan kelapa
- 2 sudu cili giling
- garam
- 10 biji belimbing buluh
- 2 biji timun
- 2 biji cili besar
- sehiris halia
- Gula, garam, cuka secukup rasa
Cara- cara :-
Nasi
- Basuh bersih beras siam dan beras pulut, kemudian kukus lebih kurang 30 minit masukkan ke dalam bekas.
- Masukkan 1 cawan santan pekat yang ditambah dengan sedikit air dan kacau sehingga semua sebati.
- Kemudian masukkan ke dalam periuk tadi dan kukus selama 15 minit dan masukkan ke dalam bekas.
- Masukkan santan, halba, sedikit garam, halia dan bawang merah ke dalam periuk dan didihkan selama beberapa minit.
- Kemudian campurkan ke dalam nasi yang telah masak dan kacau sehingga sebati.
- Tumis halia, bawang merah , bawang putih, cili giling dan rempah nasi dagang sehingga keluar bau.
- Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih
- Masukkan ikan tongkol/aya, belimbing buluh, manisan dan garam secukup rasa.
- Heningkan sehingga pekat dan siap untuk dihidangkan
- Potong 2 biji timun
- Masukkan bawang merah dan sehiris halia yang di mayang halus
- Masukkan cili besar yang telah dipotong
- MAsukkan sedikit cuka, garam dan gula secukup rasa
- Kacau dan sedia untuk di hidangkan
No comments:
Post a Comment