Monday, June 21, 2010

Bubur Lambuk Special Terengganu









Bahan- bahannya :

1 cawan beras (rebus sehingga menjadi bubur)
1/2 kg keledek oren dipotong dadu
1 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang merah
2 cm halia
1 sudu kerisik (kelapa yg digoreng garing dan ditumbuk)
7 ekor ikan selayang/sardin (kukus dan ambil isinya)
1/s cawan ikan bilis
2 batang serai (diketuk)
1 cawan pekat santan kelapa
2 sudu budu
2 ikat pucuk paku merah/midin
2 tangkai daun cekur manis
1 ikat daun kesum
5 helai daun kadok
4 tangkai daun kemangin
1 ikat kangkung
Air secukupnya

Cara- cara membuatnya :
  • Rebus beras sampai menjadi bubur
  • Tumbuk lada hitam, serai, bawang, halia bersama isi ikan sehingga lumat
  • Masukkan keledek dan ikan bilis ke dalam periuk biar mendidih bersama bubur nasi
  • Masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama kerisik ke dalam periuk dan kacau sehingga rata
  • Masukkan santan kelapa dan kacau sehingga sebati
  • Masukkan budu serta sayur- sayuran tadi dan kacau
  • Kemudian masukkan garam secukup rasa, tambah air jika bubur terlalu pekat
Sejukkan dan sedia untuk dihidangkan. Jika mahu lagi sedap makan bersama cili jeruk atau sambal belacan.

No comments:

Post a Comment