Monday, June 21, 2010

Kerabu pucuk paku

Bahan- bahannya :

  • 3 ikat pucuk paku (rebus dan toskan airnya)
  • 4 ekor ikan ( selayang/sardin) - direbus dan isinya ditumbuk
  • 2 ulas bawang merah (tumbuk)
  • Sedikit lada hitam (tumbuk)
  • Sebatang serai (tumbuk)
  • Setengah cawan santan pekat
  • Secawan kelapa yang telah di mesin dan digoreng sehingga warna keperang- perangan
  • Sedikit garam
  • 1 sudu gula
Cara- cara membuatnya :
  • Masukkan bawang merah, lada hitam, serai dan isi ikan yang ditumbuk tadi ke dalam pucuk paku.
  • Masukkan kelapa yang telah digoreng tadi
  • Masukkan santan, garam, gula secukup rasa
  • Gaulkan sehingga sebati dan sedia untuk di makan

No comments:

Post a Comment